Werking aardlekschakelaar

Zoals de meeste mensen wel weten, is een grote hoeveelheid stroom door het lichaam schadelijk. In woningen beschermen isolerende materialen ervoor dat een persoon niet indirect of direct in aanraking kan komen met elektriciteit. Wanneer deze isolerende onderdelen in een goede staat zijn, is er weinig aan de hand. Pas wanneer deze onderdelen verouderd zijn en niet meer goed functioneren, komt de aardlekschakelaar in actie en zal u beschermen. Zo beschermt hij tegen direct en indirect aanrakingsgevaar voor de mens en zal brandgevaar door aardlekstromen door een aardlekschakelaar worden tegengehouden.

werking aardlekschakelaar

Gratis offertes vergelijken

Werking

In de meeste woningen en bedrijfspanden is een aardlekschakelaar aanwezig. Zodra er een lekstroom ontstaat dat boven de 30 milli-Ampère (mA) uit komt voor een aantal milliseconden zal de aardlekschakelaar zich uitschakelen. Maar wat is precies een lekstroom? In een stopcontact is er een nul-aansluiting, waar geen spanning op staat en een aansluiting waar wel spanning op staat die we een fase noemen. Naast de twee ingangen, heeft een stopcontact ook twee randaardklemmen waar ook geen spanning op staat. Het is ook niet te bepalen in welk gat er spanning staat, dit kan alleen met een meetapparaat worden vastgesteld. Wanneer u niet deugdelijke apparaten op het stopcontact gaat aansluiten en u raakt een metalen gedeelte aan van het apparaat, dan zal een deel van de stroom via uw lichaam de aarde in stromen. Dit kan erg gevaarlijk zijn wanneer er meer dan 30 mA door uw lichaam stroomt. Omdat er tijdens deze fout minder stroom terug vloeit naar de nul-schakelaar en dus ook naar het net. Het verschil van stroom dat in en uit het apparaat stromen wordt een lekstroom genoemd. Wanneer er een lekstroom voorkomt, schakelt de aardlekschakelaar uit.

Schakelaar verplicht

Wanneer er in woningen of andere gebouwen stopcontacten zijn die gemakkelijk bereikbaar zijn door iedereen en die door allerlei apparaten gebruikt wordt, is er een aardlekschakelaar verplicht. Dit is sinds 1975 de regel. De kans dat er niet deugdelijke apparaten worden aangesloten is namelijk groter dan wanneer een stopcontact wordt gebruikt door een vast apparaat. Wanneer u geen aardlekschakelaar hebt in uw stoppenkast, is het aansluiten van één aan te raden. In nieuwe woningen is het zelfs verplicht, omdat de werking van het apparaat veel veiligheid biedt.

Schakelaar kapot

Wanneer uw schakelaar kapot is, is het vervangen een erg belangrijk en in sommige gevallen dus verplicht. Maar het is niet altijd duidelijk of de schakelaar nog zijn werk doet. Het testen van de aardlekschakelaar moet eigenlijk iedere maand getest worden, maar dit is lastig en doet niet iedereen. Daarom volstaat twee maal per jaar ook, dit is het beste te doen wanneer de klok wordt verzet, zo vergeet u het minder snel. Het systeem is gemakkelijk te testen met het test schakelaartje op het aardleksysteem in uw groepenkast. Wanneer u deze overhaalt wordt de gehele elektrische installatie uitgeschakeld. Wanneer de schakelaar weer terug gezet wordt, moet alles weer werken. Wijkt uw test af van deze beschrijving? Dan is uw schakelaar waarschijnlijk niet meer goed. Laat een monteur kijken naar uw aardlekschakelaar om deze te vervangen wanneer hij kapot is. Laat dit werk over aan een elektricien, zij weten precies hoe zij dit moeten aansluiten. Na het vervangen nemen zij uw oude weer mee en hebt u weer een goed werkend systeem.

aardlekschakelaar