Elektra aanleggen in of rondom uw woning

Tijdens een verbouwing of nieuwbouw van een woning is het waarschijnlijk dat u te maken krijgt met het aanleggen of verleggen van het elektriciteitsnetwerk. Daarnaast kan het ook zijn dat u bij uw woning nieuwe verlichting wilt aanleggen, domotica wil laten installeren of dat een extra groepenkast nodig is. Hoewel u een aantal van deze zaken met enige handigheid zelf kunt uitvoeren, kan het verstandig zijn contact op te nemen met een erkend elektricien. Een elektricien kan u adviseren of ondersteunen omtrent de installatie van elektriciteit bij woningbouw. Of het nu gaat om de montage van een aardlekschakelaar of het plaatsen van stopcontacten, een ervaren elektricien draait zijn hand hier niet voor om.

 ELektriciteit Woning

Gratis offertes vergelijken

Veiligheid elektra-installaties

Laat u elektra installeren, dan is het van belang dat u rekening houdt met de veiligheid van de installatie. Hoewel vrijwel elke installatie op het moment veilig is en de meeste een waarborg of keurmerk meekrijgen, hoeft elektra niet meer te worden goedgekeurd door een energiebedrijf, waar dit tot 1998 nog wel vereist was. Enkele tips om uw elektra zo veilig mogelijk te houden zijn:

  • Laat een elektricien de werkzaamheden aan een elektrische installatie uitvoeren.
  • Waarschuw een vakman als de elektriciteit of een apparaat niet naar behoren werkt, of een schok afgeeft.
  • Installeer stopcontacten alleen volgens de regels van het energiebedrijf.
  • Lees altijd eerst de handleiding van domotica, voordat u deze installeert.
  • Let op bij het uitbreiden van de meterkast; achter één aardlekschakelaar mogen maximaal vier groepen.

Toegestane installatiesystemen

Wilt u de elektriciteit bij de woningbouw optimaliseren? Dan zijn er drie verschillende elektra installatiesystemen goedgekeurd. Bij een woning mag volgens de NEN1010 woningbouw regels gebruik maken van het aftaksysteem, het centraaldozensysteem en het gemodificeerd centraaldozensysteem. Dergelijke elektra systemen zorgen ervoor dat uw woning op de juiste manier van elektriciteit voorzien wordt en bent u verzekerd van een veilig gebruik van de meterkast.

  • Groepenkast

Voor alle elektra binnen een woning moet de binnenkomende elektriciteit goed verdeeld worden. Dit gebeurt onder andere met behulp van een groepenkast. In een groepenkast bevinden zich doorgaans vier groepen.

  • Domotica

Nieuw op het vlak van woningbouw en elektra is de domotica. Domotica systemen combineren alle elektronische communicatie tussen diverse elektrische toepassingen in een woning. Van zorgtaken tot beveiliging en ontspanning.

  • Aardlekschakelaar

Ter voorkoming van grote energieverliezen door lekstroom is elke groepenkast verbonden aan een aardlekschakelaar. Een aardlekschakelaar is een automatische schakelaar die een elektrische installatie spanningsloos maakt bij een bepaalde mate van lekstroom.

  • Verlichting

Hoewel het wellicht niet het eerste is waar u aan denkt bij een woningbouw, is het van belang te bepalen waar en hoe u verlichting wilt installeren. Een elektricien van Hijink kan u hierbij helpen, vakkundig en snel.

  • Stopcontacten

De meest rechtstreekse vorm van elektriciteit waar wij dagelijks mee te maken hebben zijn stopcontacten. U kunt gemakkelijk zelf meer stopcontacten aanleggen, of dit door een elektricien laten doen.

  • Meterkast

De meterkast is het punt waar alle elektriciteit de woning binnenkomt en vanwaar deze verdeeld word over de verschillende groepen. Bij de woningbouw is het belangrijk uw meterkast op een praktische plek te plaatsen.